Analys av film

Vi i klassen har nu under några veckor ägnat tiden åt att spela in våra egna kortfilmer. Dessa filmer har vi i grupp eller enskilt spelat in med hjälp av våra iPads. Tanken är att filmen ska symbolisera en känsla. Nu när filmerna är klara och uppspelade för varandra är tanken att vi ska analysera varandras filmer.

Jag har valt att analysera filmen ”Lilla snigel” av Anton Ferneryd.

Filmen är en kortfilm på cirka två minuter och är inspelad med en iPad-kamera. I filmen ser man två figurer och en snigel gjord av lera som med hjälp av pixellering, alltså genom att fota figurens position, ändra positionen och fota igen och göra om följande flera gånger, får som resultat av de ihopklippta bilderna att figuren ser ut att röra sig.

Efter att ha granskat filmen ett par gånger har jag valt att tolka den på följande sätt: En person går runt och grubblar över sin ensamhet, sätter sig vid bergskanten och fäller några sorgsna tårar. Plötsligt dyker en till person upp. De två blir genast goda vänner. När det står och dansar till musik och har som roligast, dyker en elak jättesnigel upp från ingenstans. Snigeln ger sig på den en av dem, samtidigt som den andre försöker döda snigeln. Personen lyckas döda snigeln, men när det är skett är det redan försent för att rädda sin vän. Nu är ensamheten och sorgen tillbaka igen. Denna gång i en mycket högre grad. En sådan hög grad att personen går i bitar.

Konstnären har i det här fallet troligtvis velat få fram känslor som sorg, ensamhet, glädje, lycka och smärta. Detta går lätt att läsa av på figurernas rörelse med bland annat armar, huvud och övriga kroppen. Själva budskapet skulle jag säga är att varje liv är viktigt. Oavsett hur många timmar, dagar, veckor eller år du känt en person som på något sätt kommit dig nära, kommer denna person alltid att betyda något för dig. När hans/hennes liv tar slut, brister den del av dig som tillhört personen också.

Filmens titel ”Lilla snigel” kan man som första tecken tolka som att filmen kommer att vara en gullig och vänlig barnfilm lämpad för de yngre åldrarna, men i filmens gång märker man att snigeln inte alls var så söt som man hade trott. Detta visar på att ”lilla snigel” är en typisk symbol för något sött, medan denna film visar på rena motsatsen. Snigeln förknippas med mord och blod.

Av: Anna ESB11


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

annazofia.blogg.se

Detta är en skolblogg, där jag kommer att lägga upp bilder och text till olika uppgifter!

RSS 2.0