Semiotik - teckenlära

ikon: En ikon liknar sitt objekt. Man relaterar lättast till ikoner som är bilder, till exempel porträttmålningar, fotografier, kartor och diverse bilder. Men en ikon är även onomatopoetiska ljud. 

 

index: Ett index har ett direkt, nära samband med objektet. Många uttryck är byggda på index, till exempel ”ingen rök utan eld”. Röken är indexet på elden på samma sätt som en nysning är ett index på en förkylning. Går du på en blindedate och beskriver dina kläders utseende istället för ditt eget utseende, är kläderna index på dig.

 

arketyp: Universella tecken som till exempel sol, eld, vatten, berg. Men även sagoväsen, hjältar som än idag finns i konst, populärkultur, film och foto.

 

kontext: Med begreppet kontext menas i vilket sammanhang som ett objekt förekommer. Vi delar normalt sätt upp kontexter i fyra olika underbegrepp: inre kontext, yttre kontext, sändarkontext samt mottagarkontext.

 

punctum: Punctum i en bild kan upplevas både positivt och negativt. Det kan stärka en bild för betraktaren och göra den vacker, men det kan även verka i motsatt riktning.

Ett rum med instinkt

 

Jag har valt modedesignern Orla Kielys arbetsrum.

Det första jag uppmärksammade var de stora fönsterna som blickar ut mot gatan, så man får en blick utåt när man arbetar. De släpper även in en stor del ljus, så många lampor är nog inte av behov på dagarna. Detta resulterar i en hel del energisparande, vilket blir miljövänligt och bra.

Skulle jag få chans att ha detta som mitt egna arbetsrum, finns det såklart en del jag skulle ändra på. Dels för att få det att kännas som mitt egna, och dels för att jag inte gillar vissa saker i rummet. Det första jag skulle göra är att vända på skrivbordet, så man satt med blicken mot fönstret och kunde se vad som pågick på gatan nedanför. Men det mest praktiska är att man skulle få in ljuset framifrån, vilket är väldigt bra när man till exempel sitter och skissar, då man slipper mörka skuggor som annars hade blivit.
Något jag inte gillar är den grön hyllan, då den har en hemsk färg och ser allmänt klumpig ut. Den hade jag bytt ut mot en högre hylla med många hyllplan att till exempel ställa böckerna som ligger på golvet i.

Väggarna hade jag valt att utsmycka med egna skisser och målningar för att få rummet att se mindre sterilt ut. Möjligen hade jag satt upp gardiner i fönstret för att ha möjlighet att stänga ute solsken som speglar sig när man jobbar vid datorn, men även för att det känns bekvämt och snyggt, och ramar in rummet på ett elegant sätt. Min jobbdator skulle vara rätt stor och ta en del plats och till den skulle jag ha en skrivare som också skulle behöva stor plats, så skrivbordet hade jag valt att rensa upp på och enbart haft det nödvändigaste ståendes på det. En stor dator är viktigt för mig, då jag kommer att jobba med en del program som Sketchup mm.

Hunden som sitter på golvet ser trevlig och sällskaplig ut, men jag tror ändå att jag hade valt ett djurfritt rum, då man lättare kan koncentrera sig utan massa spring omkring sig.

annazofia.blogg.se

Detta är en skolblogg, där jag kommer att lägga upp bilder och text till olika uppgifter!

RSS 2.0