Semiotik - teckenlära

ikon: En ikon liknar sitt objekt. Man relaterar lättast till ikoner som är bilder, till exempel porträttmålningar, fotografier, kartor och diverse bilder. Men en ikon är även onomatopoetiska ljud. 

 

index: Ett index har ett direkt, nära samband med objektet. Många uttryck är byggda på index, till exempel ”ingen rök utan eld”. Röken är indexet på elden på samma sätt som en nysning är ett index på en förkylning. Går du på en blindedate och beskriver dina kläders utseende istället för ditt eget utseende, är kläderna index på dig.

 

arketyp: Universella tecken som till exempel sol, eld, vatten, berg. Men även sagoväsen, hjältar som än idag finns i konst, populärkultur, film och foto.

 

kontext: Med begreppet kontext menas i vilket sammanhang som ett objekt förekommer. Vi delar normalt sätt upp kontexter i fyra olika underbegrepp: inre kontext, yttre kontext, sändarkontext samt mottagarkontext.

 

punctum: Punctum i en bild kan upplevas både positivt och negativt. Det kan stärka en bild för betraktaren och göra den vacker, men det kan även verka i motsatt riktning.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

annazofia.blogg.se

Detta är en skolblogg, där jag kommer att lägga upp bilder och text till olika uppgifter!

RSS 2.0